18/4/2021
"Slikajući hranu kao motiv crpim vizuelne informacije za građenje likovnog djela. Raznovrsni izbor na bogatoj trpezi me inspiriše svojim serviranim obrocima, neočekivanim postavkama i neograničenim kolorističkim kombinacijama. Ciklusom slika nastalim pod nazivom „Hrana slike” slikam hranu kao živu prirodu jer je tako doživljavam. Želim da ovaj motiv na mojim platnima bude vizuelno konzumiran. Ekspresivnošću slikarskog poteza ispisujem iskrene zapise o posmatranim i doživljenim obrocima. Kolorit je primarni likovni element na mojim slikama jer kroz boju osjećam, sagledavam i gradim svoj likovni izraz. Apstrahujući slikarske zapise u različite spektre površina, linija i ritma nastojim prenijeti intenzivni doživljaj hrane na platno.
Analizirajući svoje stvaralačke porive, proces rada i djela koja stvaram, pokušavam shvatiti i sagledati svoj odnos prema slikarstvu, okruženju i sebi samom. Mislim da će me ovo traganje usmjeriti ka boljem razumjevanju odnosa umjetnika i njegovog djela. Ovom istraživanju značajno su doprinijele slike koje sam uradio za završnu (master) izložbu i kojom zaokružujem slikarsko – istraživački proces na drugom ciklusu studija. Izložena djela pripadaju opusu pod nazivom „Hrana slike” i nastala su u periodu od 2016. do 2020. godine.
Hraneći platno bojom – hranim sliku, a slika hrani mene, i tako ukrug. Hrana slike je i moja hrana – boja. Boja kao kalorija, a kalorija energija koja mi daje snagu za daljim stvaranjem – slikanjem”.
Izložbom slika ,,Hrana slike” Aleksandar Obrenović, student II ciklusa studija, završava master pod mentorstvom prof. dr. um. Jelene Karišik.